Ylämaalaisia perinneruokia

Hapanlohko (15 annosta)

 

4 l perunalohkoja

2 dl lanttulohkoja tai raastetta

3 tl. suolaa

1/2 l hapanta (ruisleipätaikinan juurta)

1/2 dl kermaa tai maitoa

50 g voita

 

Keitä lantut puolikypsäksi. Lisää perunalohkot ja vettä niin paljon, että ainekset peittyvät kunnolla. Keitä kypsäksi. Lisää suola ja löysähkö hapan koko ajan sekoittaen, ettei liemeen jää paakkuja. Keitä vielä n. 20 - 30 min. Lisää kerma ja voi, tarkista maku loppu haudutuksen aikana.

 

Karjalanpiirakat

Kuoritaikina n.15-20 piirakalle

2 dl vettä

1-2 rkl öljyä tai muuta rasvaa

½ tl suolaa

3,5 dl ruisjauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

1.työvaihe

Keitä riisipuuro n. 200gr:sta riisiä vesi/maito seokseen.

Lisää suolaa ja voita. Hauduta. Jäykkää puuroa voi notkistaa

kiehautetulla maidolla levittämisen helpottamiseksi.

2. työvaihe

Sekoita vesi, öljy ja suola. Lisää ensin ruisjauhot ja sitten

vehnäjauhot ja alusta tasaiseksi, napakaksi taikinaksi.

Kauli taikina levyksi, ota siitä n. 6 cm halkaisijaltaan olevia

kakkaroita muotilla tai lasilla. Paksuus 3-5 mm.

Kauli tai aja pastakoneella jauhotetut aihiot pohjiksi. Pastakoneeseen

pitää ruisjauhojen olla hienoja, kokonainen ryyni halkaisee pohjan.

Ohje n. 100-120 piirakalle

Kuoritaikina:

1,5 litraa vettä

½- 1 dl öljyä

2 tl suolaa

2,5 litraa ruisjauhoja

1 litra vehnäjauhoja

Puuro n. 1 kg:sta riisiä

 

Perunapiirakka

Kuoritaikinaan:

2 dl kylmää vettä

2 rkl öljyä tai voisulaa

vajaa tl. suolaa

3 dl ruisjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

 

Täytteeseen:

1,5 kg perunoita

2 dl maitoa

2 munaa

50 gr voita tai margariinia

1-2 tl suolaa

 

Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja

soseuta perunat.

Lisää soseeseen maito ja muut aineet. Suolaa maun mukaan.

Kauli kuoritaikinasta n.25 pyöreää piirakan kuorta.

Levitä kuorille täytettä ja rypytä piirakat pyöreiksi.

Paista piirakoita 275-300 asteessa uunin keskitasolla n. 12-15 min,

kunnes pinnassa on muutamia ruskeita läiskiä.

Peitä paistetut piirakat leivinliinalla, jotta kuoret pehmenevät.

 

HAKKOOPIIRAKKA

 

Taikina:

100g hapanleivän juurta

2,5 dl vettä

12,5 g hiivaa

10 g suolaa

80 g ruisjauhoja

300 g vehnäjauhoja

50 g margariinia

Täyte:

2 kg perunakuutioita

17 g suolaa

700 g porsaan kylkilihaa

20 g voita vuoan voiteluun

50 g voinokareita pinnalle

25 g voita pinnan voiteluun

- Sekoita hapantaikinan juuri ja vesi. Lisää hiiva, suola, ruisjauhot ja sulatettu margariini.

- Vaivaa yleiskoneella joukkoon vehnäjauhot. Pakkaa taikina muovipussiin ja laita yöksi kylmään.

- Kauli valmiista taikinasta parin millimetrin paksuinen levy ja nosta se voideltuun uunivuokaan (noin 35cm*25cm).

- Taikinan päälle laitetaan kerroksittain perunahakkelusta ja paloiteltua sekä suolattua lihaa. Päällimmäiseksi tulee lihaa.

- Paloittele päälle voinokareita.

- Loppu taikina kaulitaan levyksi ja nostetaan piirakan kanneksi, leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois.

- Laita piirakka uuniin, asteita 250. Paista noin 10-15 minuuttia, kunnes pinta saa hyvin väriä.

-Ota piirakka pois uunista ja voitele se voisulalla ja peitä vuoka foliolla. Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja paista hakkoopiirakkaa noin 4 tuntia.