Ylämaalaisia perinneruokia
Hapanlohko (15 annosta)
4 l perunalohkoja
2 dl lanttulohkoja tai raastetta
3 tl. suolaa
1/2 l hapanta (ruisleipätaikinan juurta)
1/2 dl kermaa tai maitoa
50 g voita
Keitä lantut puolikypsäksi. Lisää perunalohkot ja vettä niin paljon, että ainekset peittyvät kunnolla. Keitä kypsäksi. Lisää suola ja löysähkö hapan koko ajan sekoittaen, ettei liemeen jää paakkuja. Keitä vielä n. 20 - 30 min. Lisää kerma ja voi, tarkista maku loppu haudutuksen aikana.
Karjalanpiirakat
Kuoritaikina n.15-20 piirakalle
2 dl vettä
1-2 rkl öljyä tai muuta rasvaa
½ tl suolaa
3,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1.työvaihe
Keitä riisipuuro n. 200gr:sta riisiä vesi/maito seokseen.
Lisää suolaa ja voita. Hauduta. Jäykkää puuroa voi notkistaa
kiehautetulla maidolla levittämisen helpottamiseksi.
2. työvaihe
Sekoita vesi, öljy ja suola. Lisää ensin ruisjauhot ja sitten
vehnäjauhot ja alusta tasaiseksi, napakaksi taikinaksi.
Kauli taikina levyksi, ota siitä n. 6 cm halkaisijaltaan olevia
kakkaroita muotilla tai lasilla. Paksuus 3-5 mm.
Kauli tai aja pastakoneella jauhotetut aihiot pohjiksi. Pastakoneeseen
pitää ruisjauhojen olla hienoja, kokonainen ryyni halkaisee pohjan.
Ohje n. 100-120 piirakalle
Kuoritaikina:
1,5 litraa vettä
½- 1 dl öljyä
2 tl suolaa
2,5 litraa ruisjauhoja
1 litra vehnäjauhoja
Puuro n. 1 kg:sta riisiä
Perunapiirakka
Kuoritaikinaan:
2 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä tai voisulaa
vajaa tl. suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
Täytteeseen:
1,5 kg perunoita
2 dl maitoa
2 munaa
50 gr voita tai margariinia
1-2 tl suolaa
Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja
soseuta perunat.
Lisää soseeseen maito ja muut aineet. Suolaa maun mukaan.
Kauli kuoritaikinasta n.25 pyöreää piirakan kuorta.
Levitä kuorille täytettä ja rypytä piirakat pyöreiksi.
Paista piirakoita 275-300 asteessa uunin keskitasolla n. 12-15 min,
kunnes pinnassa on muutamia ruskeita läiskiä.
Peitä paistetut piirakat leivinliinalla, jotta kuoret pehmenevät.