Ylämaalaisia perinneruokia
Hapanlohko (15 annosta)
4 l perunalohkoja
2 dl lanttulohkoja tai raastetta
3 tl. suolaa
1/2 l hapanta (ruisleipätaikinan juurta)
1/2 dl kermaa tai maitoa
50 g voita
Keitä lantut puolikypsäksi. Lisää perunalohkot ja vettä niin paljon, että ainekset peittyvät kunnolla. Keitä kypsäksi. Lisää suola ja löysähkö hapan koko ajan sekoittaen, ettei liemeen jää paakkuja. Keitä vielä n. 20 - 30 min. Lisää kerma ja voi, tarkista maku loppu haudutuksen aikana.
Karjalanpiirakat
Kuoritaikina n.15-20 piirakalle
2 dl vettä
1-2 rkl öljyä tai muuta rasvaa
½ tl suolaa
3,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1.työvaihe
Keitä riisipuuro n. 200gr:sta riisiä vesi/maito seokseen.
Lisää suolaa ja voita. Hauduta. Jäykkää puuroa voi notkistaa
kiehautetulla maidolla levittämisen helpottamiseksi.
2. työvaihe
Sekoita vesi, öljy ja suola. Lisää ensin ruisjauhot ja sitten
vehnäjauhot ja alusta tasaiseksi, napakaksi taikinaksi.
Kauli taikina levyksi, ota siitä n. 6 cm halkaisijaltaan olevia
kakkaroita muotilla tai lasilla. Paksuus 3-5 mm.
Kauli tai aja pastakoneella jauhotetut aihiot pohjiksi. Pastakoneeseen
pitää ruisjauhojen olla hienoja, kokonainen ryyni halkaisee pohjan.
Ohje n. 100-120 piirakalle
Kuoritaikina:
1,5 litraa vettä
½- 1 dl öljyä
2 tl suolaa
2,5 litraa ruisjauhoja
1 litra vehnäjauhoja
Puuro n. 1 kg:sta riisiä
Perunapiirakka
Kuoritaikinaan:
2 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä tai voisulaa
vajaa tl. suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
Täytteeseen:
1,5 kg perunoita
2 dl maitoa
2 munaa
50 gr voita tai margariinia
1-2 tl suolaa
Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja
soseuta perunat.
Lisää soseeseen maito ja muut aineet. Suolaa maun mukaan.
Kauli kuoritaikinasta n.25 pyöreää piirakan kuorta.
Levitä kuorille täytettä ja rypytä piirakat pyöreiksi.
Paista piirakoita 275-300 asteessa uunin keskitasolla n. 12-15 min,
kunnes pinnassa on muutamia ruskeita läiskiä.
Peitä paistetut piirakat leivinliinalla, jotta kuoret pehmenevät.
HAKKOOPIIRAKKA
Taikina:
100g hapanleivän juurta
2,5 dl vettä
12,5 g hiivaa
10 g suolaa
80 g ruisjauhoja
300 g vehnäjauhoja
50 g margariinia
Täyte:
2 kg perunakuutioita
17 g suolaa
700 g porsaan kylkilihaa
20 g voita vuoan voiteluun
50 g voinokareita pinnalle
25 g voita pinnan voiteluun
- Sekoita hapantaikinan juuri ja vesi. Lisää hiiva, suola, ruisjauhot ja sulatettu margariini.
- Vaivaa yleiskoneella joukkoon vehnäjauhot. Pakkaa taikina muovipussiin ja laita yöksi kylmään.
- Kauli valmiista taikinasta parin millimetrin paksuinen levy ja nosta se voideltuun uunivuokaan (noin 35cm*25cm).
- Taikinan päälle laitetaan kerroksittain perunahakkelusta ja paloiteltua sekä suolattua lihaa. Päällimmäiseksi tulee lihaa.
- Paloittele päälle voinokareita.
- Loppu taikina kaulitaan levyksi ja nostetaan piirakan kanneksi, leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois.
- Laita piirakka uuniin, asteita 250. Paista noin 10-15 minuuttia, kunnes pinta saa hyvin väriä.
-Ota piirakka pois uunista ja voitele se voisulalla ja peitä vuoka foliolla. Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja paista hakkoopiirakkaa noin 4 tuntia.